Управување со ризици и грешки во медицината

Zisovska, Elizabeta (2017) Управување со ризици и грешки во медицината. In: Errare est Humanum – Стратегии за управување со фармацевтски грешки, 10 Nov 2017, Skopje, Macedonia. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
Zisovska - Upravuvanje so rizici i greski vo medicinata.pdf

Download (428Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
AGENDA noemvri.pdf

Download (230Kb) | Preview
Official URL: http://www.ff.ukim.edu.mk

Abstract

Многу од пациентите во тек на нивното лекување имале некаква компликација, било очекувана, неочекувана, од претпоставен ризик, или ненадејно и по прв пат во праксата. Едно е карактеристично за сите компликации, а тоа е дека се несакани случувања. Изразот „настан кој не треба никогаш да се случи“ за прв пат бил воведен во 2001 година од Ken Kizer, MD, раководител на Националниот Форум за квалитет, како одговор на зачестеноста на шокантните медицински грешки кои не смеат никогаш да се случат. Несакано случување е било која несакана повреда или компликација која доведува до појава на инвалидитет, смртен исход или до продолжено престојување во болницата, а настанува (се случува) како резултат на работата третманот или работата во здравствената установа. Несакано случување е неочекувана смрт или сериозна физичка или психичка повреда, која не е поврзана со природниот тек на болеста. Подобрувањето на културата за бебедност во рамки на здравствената заштита е есенцијална компонента за превенција или редукција на грешките и унапредување на севкупниот квалитет на здравствена заштита. Многу студии се анализирани и дојдено е до заклучок дека постојат значителни варијации во перцепцијата на културата за безбедност низ организациите и описот на работните места. Оновните причини за неразвиената култура за безбедност во здравствените организации се комплексни, а како почести се сметаат лошата тимска работа и комуникација, авторитетот на раководителите, легислативата во регионот или земјата.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Elizabeta Zisovska
Date Deposited: 13 Dec 2017 10:03
Last Modified: 13 Dec 2017 10:03
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18572

Actions (login required)

View Item View Item