Индивидуализирана фармакотерапија – поврзаност со ензимите за метаболизирање на лекови

Pleskova, Emilija and Gjorgieva Ackova, Darinka (2017) Индивидуализирана фармакотерапија – поврзаност со ензимите за метаболизирање на лекови. Farmacevtski informator, 45. pp. 36-38. ISSN 1409-8784

[img]
Preview
Text
Farm.Inf-45.pdf

Download (1273Kb) | Preview

Abstract

И покрај својот голем напредок, современата фармакотерапија се уште се соочува со многу предизвици, како што е појавата на несаканите реакции кон лекови, кои не одговораат на стандардната терапија, а понекогаш се многу сериозни па дури и смртоносни. Истакнатите варијабилности и разликите кои може да се набљудуваат во индивидуалните одговори кон фармакотерапијата, делумно зависат од добро познати општи фактори (возраст, пол, тежина, црнодробна и бубрежна функција, други лекови кои се аплицираат истовремено, и др), но и од други специфични фактори, како наследните варијации кај ензимите за метаболизирање на лекови, транспортерите (носачи) на лекови, рецепторите и молекулите на сигнал-трансдукциските каскади. Комбинацијата од сите претходно наведени карактеристики има големо влијание врз формирањето на индивидуалниот одговор на пациентот кон лекот.Генетскиот полиморфизам е важна причина за променет одговор кон лек аплициран кај определена индивидуа.Предизвик во фармакотерапијата ќе биде во иднина да се развијат стабилни методи и техники за проценка и тестирање за да се разјасни и објасни терапијата и со кои други лекови исто така може да има корист од примената на фармакогенетските алатки.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Darinka Gorgieva Ackova
Date Deposited: 11 Dec 2017 12:51
Last Modified: 11 Dec 2017 12:51
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18562

Actions (login required)

View Item View Item