Процедури на зголемување на алвеоларниот гребен

Dimova, Cena (2017) Процедури на зголемување на алвеоларниот гребен. In: Мултифункционалниот пристап како најуспешно решение за проблемите во стоматологијата, 28 Oct 2017, Skopje, Macedonia.

[img]
Preview
Text
програма.pdf - Published Version

Download (269Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
28.10.2017 UKIM Dimova Cena.pdf - Presentation

Download (3379Kb) | Preview
Official URL: http://www.stomfak.ukim.edu.mk

Abstract

Алвеоларната аугментација претставува современа оралнохируршка процедура која означува зголемување на алвеоларниот гребен, коешто најчесто може да биде зголемување во однос на ширината или висината на алвеоларниот гребен. Во стручните форуми поточно, се именува како хоризонтална или вертикална аугментација. Алвеоларното зголемување покрај посочените, ги вклучува и следниве процедури: алвеоларна презервација, односно сочувување на алвеоларниот гребен, потоа експанзија на алвеоларниот гребен, како и коскена регенерација на свежа екстракциона рана. Наброените процедури имаат еден заеднички именител или попрецизно, една заедничка цел: да се обезбеди добра основа за поставување на ендоосеални дентални импланти. Овие процедури покрај различните техники, вклучуваат употреба на различни коскени супституенти: автографти, алографти и ксенографти, како и различни вештачки ресорптивни и нересорптивни мембрани.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Cena Dimova
Date Deposited: 06 Nov 2017 10:05
Last Modified: 06 Nov 2017 10:05
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18452

Actions (login required)

View Item View Item