Процена на задоволството на пациентите од комуникацијата со здравствените работници

Panova, Gordana and Trifunova, Nadica and Dzidrova, Violeta (2017) Процена на задоволството на пациентите од комуникацијата со здравствените работници. In: Twelfth International Scientific Conference “Knowledge without borders”, 31 March-2 Apr 2017, Vrnjacka Banja, Serbia.

[img]
Preview
Text
naslovna.pdf

Download (1259Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
7.pdf

Download (643Kb) | Preview

Abstract

Во тема е прикажана реалната процена од задоволството на пациентите од комуникацијата со здравствените работници. Комуникацијата претставува динамичен процес, кој што секогаш е променлив. Постојат два пристапи во комикацијата- кога докторот е во центарот на вниманието е оној каде докторите го водат парот, ја објаснуваат болеста и лекувањето, и кога пациентот е во центарот на вниманието е оној каде пациентот води земајќи ги предвид областите на својата упатеност наспроти симптомите, немоќта, третманот кој се претпрочита и загриженоста во однос на болеста. На почетокот е даден краток преглед на основните елементи во процесот на комуникација, одликите на ефикасната комуникација, факторите кои влијаат на комуникацијата, недоразбирањата и јазикот при истата и исходот за самиот пациент. За процената на задоволството од комуникацијата кај пациентите е користена соодветна методологија на истражување. Притоа се дефинирани основните типови на проблеми кои се однесуваат на вниманието од докторот, грижата на докторот за пациентот и довербата на пациентот во докторот, добивањето на дополнителни информации и искуствата на пациентите во општа амбуланта. За секоја од овие категории на проблеми е изработен соодветен графикон, врз основа на добиените податоци, што ја отсликува реалната ситуација

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Panova
Date Deposited: 09 Nov 2017 12:32
Last Modified: 09 Nov 2017 12:32
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18429

Actions (login required)

View Item View Item