Права, обврски и одговорности на членовите на органот на управување во јавните здравствени установи

Miseva, Kristina and Latif, Samir (2017) Права, обврски и одговорности на членовите на органот на управување во јавните здравствени установи. Зборник на трудови, Четврта меѓународна конференција „ Општествените промени во глоболниот свет“ - Правен факултет - УГД.

[img]
Preview
Text
Зборник на трудови , konferencija ,praven 2017-split-merge.pdf

Download (211Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Zbornik, konferencija,praven 2017.pdf

Download (374Kb) | Preview

Abstract

Целта на овој труд е да се дефинираат законските и договорните права, обврски и одговорности на членовите на органот на управување (директорите ) на јавните здравствени установи во Р. Македонија. Имено, согласно Законот за здравствена заштита правата и обврските на директорите на јавната здравствена установа се уредуваат со менаџерски договор. Според ова не станува збор за типски договор, тука за договор во кој права и обврски на членовите на работоводниот орган се уредуваат исклучиво помеѓу работодавачот и директорите. Оттука, фокусот на овој труд е да се даде одговор на прашањата дали начинот на организирање и извршување на работата на директорите согласно овој тип на договор, директорите ги става во поповолна положба или целта е да се зголеми нивната одговорност према установата, да се воспостави систем на checks and balances во донесувањето и имплеменирањето на одлуките или целта е да со именувањето на стручен менаџерски тим да се зголеми конкурентноста на јавната здравствена установа.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Kristina Miseva
Date Deposited: 01 Nov 2017 13:22
Last Modified: 01 Nov 2017 13:22
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18343

Actions (login required)

View Item View Item