Застапеност на вродена пареза на plexus brachialis во општина Штип и нивна рехабилитација

Doneva, Tanja (2017) Застапеност на вродена пареза на plexus brachialis во општина Штип и нивна рехабилитација. Other thesis, Goce Delcev University, Stip.

[img]
Preview
Text
ТАЊА ДОНЕВА - Лекториран специјалистички труд.pdf

Download (964Kb) | Preview

Abstract

Во овој труд е презентирана рехабилитацијата на деца со повреда на брахијалниот сплет, што вклучува таа, на кој начин се спроведува и кои се нејзините цели, терапевтски задачи, методи и средства. Исто така е презентирана класификацијата, дефиницијата, етиологијата–нејзиното настанување, клиничката слика, дијагнозата, и лекувањето Повредите на брахијалниот плексус се обично видливи кратко по раѓањето. Кај повеќето случаи доаѓа до опоравување на функцијата во првите недели од животот. Колку порано се дијагностицира преку повеќе дијагностички методи, тестови и знаци, толку се поголеми шансите да се излечи. Голема улога во овој третман имаат физикалната терапија и физиотерапевтите, бидејќи тие претставуваат превентива и облик на лекување кај откриените случаи. Клучни зборови Плексус брахијалис, рехабилитација, пареза, кинезитерапија.

Item Type: Thesis (Other)
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 16 Oct 2017 11:28
Last Modified: 16 Oct 2017 11:28
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18315

Actions (login required)

View Item View Item