Стресот кај здравствените работници и неговата поврзаност со задоволството кај пациентите

Panova, Gordana and Stamenkova, Sanja (2017) Стресот кај здравствените работници и неговата поврзаност со задоволството кај пациентите. Knowledge - International Journal, Scientific Papers, 19 (4). pp. 1543-553. ISSN 2545-4439

[img]
Preview
Text
scientific 4.pdf

Download (1014Kb) | Preview

Abstract

Човечката работа е целисходна и свесно организирана дејност на луѓето, заради постигнување на некој корисен учинок со кој може да се задоволи одреден вид на лични и заеднички потреби. Работата во апстрактна смисла претставува трошење на човечката работна сила: интелектуален напор, мускулен напор, психолошки стрес и времен за да се постигне некоја цел и како таква претставува средство за размена од најраните денови на човештвото. Работното место може да биде важен фактор за унапредување на менталното здравје на работниците, но од друга страна може да биде и извор на стрес кој меже да го поремети менталното здравје и да доведе до појава на ментални болести.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Panova
Date Deposited: 10 Oct 2017 10:32
Last Modified: 10 Oct 2017 10:32
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18305

Actions (login required)

View Item View Item