Влијанието на ситуациски менаџерски стилови во организациското однесување

Sofijanova, Elenica and Andronikov, Darko and Ignjatova, Vesna (2017) Влијанието на ситуациски менаџерски стилови во организациското однесување. Yearbook, Faculty of Economics, Goce Delcev University - Stip, 12 (9). pp. 186-192. ISSN 1857- 7696

[img]
Preview
Text
Zbornik-Ekonomski zbornik 2017 (1)-split-merge.pdf

Download (567Kb) | Preview

Abstract

Денес менаџерите создаваат нова, диверсифицирана улога, тие се тренери, учители и ментори за вработените, тоа бара нови стилови на менаџирање. Менаџирањето е поврзано со однесувањето, со создавање и спроведување на акции и договори за акции. Тоа не е само функција, тоа е пред се, работна задача на секој менаџер кон која треба посебно и одговорно да се однесува. Желбата за раст на организацијата и напредување пред конкуренцијата, се согледува и од фактот што подредените - не менаџери свои иновативни предлози за подобрување на состојбите во организацијата. Тие, заедно со своите менаџери доброволно присуствуваат на настани кои не се нивна редовна обврска, но со кои се подобрува сликата на самата организација. Ова упатува на констатацијата дека менаџерите раководат со луѓе кои се инволвирани и лојални на својата организација, со подредени кои се вклучени во секојдневните настани и во процесот на одлучување, а тоа го овозможува информираноста и комуникацијата. Комуникација постои, позастапен е протокот на информации од врвот кон базата преку кој се градат јасни односи за хиерархиската поставеност.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Elenica Sofijanova
Date Deposited: 10 Oct 2017 08:11
Last Modified: 31 Oct 2017 10:05
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18295

Actions (login required)

View Item View Item