Современи тераписки модалитети при длабоките кариозни лезии

Kovacevska, Ivona (2017) Современи тераписки модалитети при длабоките кариозни лезии. In: Български зъболекарски съiоз рк на БЗС Благоевград Национален форум по Дентална медицина, 06-08 Oct 2017, Bansko, Bulgaria. (Submitted)

[img]
Preview
Text
БАНСКО ОКТОМВРИ 2017 Р.pdf

Download (4Mb) | Preview
[img]
Preview
Text
IK 1.pdf

Download (368Kb) | Preview
Official URL: http://www.bzs-sm.com/index.php/270-natzionalen-fo...

Abstract

Во релација со топографските елементи но и во однос на интегритетот на пулпната комора, длабоките кариозни дефекти се класифицираат на обични и комплицирани. Тераписките процедури, посебно на сложените форми, временски дефинирале различни медикаменти и протоколи. Респектирајќи го рапидниот технолошки развиток на денталните материјали, како и на стоматолошките реставративни процедури, се наметнува концептот за ревидирање на досегашните сознанија во терапијата на длабоките кариозни лезии. Конвенционалните и современи аспекти во третманот на длабоките кариеси, поткрепени со клинички и литературни сознанија, ќе бидат предмет на евалуација во оваа презентација. Успехот во третманот на длабоките комплицирани кариозни дефекти, всушност е битка за зачувување на виталитетот на забот и интегритетот на пулпата – императив на секој доктор стоматолог.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Ivona Kovacevska
Date Deposited: 01 Nov 2017 13:27
Last Modified: 01 Nov 2017 13:27
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18290

Actions (login required)

View Item View Item