Кодексот на етика во функција на безбедноста во работниот процес

Sofijanova, Elenica and Kimova, Gorgina (2017) Кодексот на етика во функција на безбедноста во работниот процес. In: Меѓународен дијалог Исток -Запад, 28-29 Apr 2017, Sveti Nikole, Macedonia.

[img]
Preview
Text
000_Spisanie-8-konferentsija-EKONOMIJA_print_FINAL-07.07.2017-split-merge.pdf

Download (387Kb) | Preview

Abstract

Однесувањето на луѓето подразбира правила, морални практики и вистински вредности. Се формира кодекс на морални принципи и вредности кои управуваат со однесувањето на индивидуата или групата во однос на она што е добро или лошо. Целта е безбедност при работниот процес. Се создаваат интерни компоненти преку кои се прави препознатлива самата организација, во која во континуитет се гради организациска култура со колективна одговорност кон екстерната околина. Збирот на моралните принципи и стандарди, колективната свест и зголемениот безбедносен фактор го имплицираат однесувањето во деловниот свет, во деловната етика.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Elenica Sofijanova
Date Deposited: 05 Oct 2017 08:52
Last Modified: 06 Oct 2017 05:37
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18235

Actions (login required)

View Item View Item