Застапеност на метаболниот синдром кај текстилни работнички од градот Велес и околината

Ivanovska, Katerina and Petrusevska Sinadinovska, Tanja and Ruskovska, Tatjana (2017) Застапеност на метаболниот синдром кај текстилни работнички од градот Велес и околината. In: XVII Меѓународен семинар за квалитет контрола информатика и заштита во медицинска лабораториска дијагностика, 14-18 June 2017, Ohrid, Republic of Macedonia.

[img]
Preview
Text
1. Katerina Ivanovska_Kniga na apstrakti.pdf

Download (1824Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
2. Katerina Ivanovska_Apstrakt.pdf

Download (265Kb) | Preview
[img]
Preview
Text (ImageMagick conversion from image to application/pdf)
3. Katerina Ivanovska_Poster.pdf

Download (195Kb) | Preview

Abstract

Клучен елемент на социоекономскиот развој на секоја земја е здравјето на работниците, што предмет на интерес на медицината на трудот. Работодавецот е должен на работникот да му овозможи систематски преглед. Прегледите се вршат на 12 или 24 месеци, зависно од изложеноста на ризик на работно место. Работното место работник во конфекција е со мал ризик. Во ова истражување се опфатени 95 текстилни работнички од градот Велес и околината кои се упатени на редовен систематски преглед. Направени се сите анализи и испитувања кои се предвидени со тековните законски одредби. За дијагностицирање на метаболниот синдром се определени серумските концентрации на глукоза, вкупен холестерол, триглицериди и HDL-холестерол со биохемискиот анализатор Biosystems A-15. Извршено е и мерење на крвен притисок, обем на струк, висина и тежина. Анализата на податоците од нашето истражување покажа дека над 65% од испитаничките се со прекумерна телесна тежина или обезни (BMI: 25-30 или >30kg/m2). Кај дел од испитаничките е дијагностицирана и појава на метаболен синдром и тоа: Од 30 работнички со нормална телесна тежина кај 1 (3,3%) е дијагностициран метаболен синдром. Од 34 работнички со зголемена телесна тежина кај 4 (11,7%) е дијагностициран метаболен синдром. Од 31 обезна работничка кај 18 (58,1%) е дијагностициран метаболен синдром. Сите работнички се со зачувана работна способност за конкретното работно место. Прекумерната тежина, дебелината и присуството на метаболниот синдром се состојби на кои во иднина треба да им се обрне поголемо внимание.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Tatjana Ruskovska
Date Deposited: 12 Sep 2017 07:07
Last Modified: 12 Sep 2017 07:07
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18195

Actions (login required)

View Item View Item