Метаболен синдром кај пациенти со прекумерна тежина и дебелина

Petrusevska, Elena and Maneva, Manuela and Ruskovska, Tatjana (2017) Метаболен синдром кај пациенти со прекумерна тежина и дебелина. In: XVII Меѓународен семинар за квалитет контрола информатика и заштита во медицинска лабораториска дијагностика, 14-18 June 2017, Ohrid, Republic of Macedonia.

[img]
Preview
Text
1. Elena Petrusevska_Kniga na apstrakti.pdf

Download (1698Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
2. Elena Petrusevska_Apstrakt.pdf

Download (194Kb) | Preview
[img]
Preview
Text (ImageMagick conversion from image to application/pdf)
3. Elena Petrusevska_Poster.pdf

Download (411Kb) | Preview

Abstract

Метаболниот синдром претставува група на ризик фактори кои се поврзани со појава на кардиоваскуларни заболувања и дијабетес тип 2. Компоненти на метаболниот синдром се: инсулинска резистентност, хипертензија, централна дебелина, нарушувања во гликемијата, системска проинфламаторна состојба и дислипидемија. Во истражувањето се вклучени 62 пациенти со прекумерна тежина или дебелина. Крвниот притисок е мерен со живин апарат, а висината, тежината и обемот на струк со стандардни мерења. Анализите за одредување на глукоза, холестерол, триглицериди и HDL–холестерол се изработени на анализатор Mindray BS–200 E, со стандарни ензимски методи. LDL–холестеролот е одредуван со Friedwald- ова формула. Од 14 мажи со прекумерна тежина кај 2 (14,3%) беше регистрирана појавата на метаболниот синдром, а од 13 обезни мажи кај 6 (46,2%) беше регистрирана појавата на метаболниот синдром. Од 14 жени со прекумерна тежина кај 6 (42,9%) беше регистрирана појавата на метаболниот синдром, а од 21 обезни жени кај 15 (71,4%) беше регистрирана појава на метаболниот синдром. Метаболниот синдром првенствено се јавува кај дебелите луѓе, но не сите дебели луѓе го имаат овој синдром.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Tatjana Ruskovska
Date Deposited: 12 Sep 2017 07:06
Last Modified: 12 Sep 2017 07:06
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18194

Actions (login required)

View Item View Item