Фармакологија за стоматолози - општ дел

Balkanov, Trajan and Pesic, Srdzan (2013) Фармакологија за стоматолози - општ дел. ISBN 978-608-4708-26-1.

[img]
Preview
Text
Farmakologija za stomatolozi opst-1-8.pdf

Download (3308Kb) | Preview
Official URL: http://e-lib.ugd.edu.mk/185

Abstract

Основната идеја на оваа скрипта е да се запознаат студентите со најосновните фармакокинетски процеси: апсорпција, дистрибуција, метаболизам и елиминација на лековите, односно промените на физичките и хемиските особини на лековите од моментот на апликација до моментот на нивната елиминација од организмот. Секако, големо внимание е посветено и на фармакодинамичките процеси во човековиот организам, односно дејството или ефектот на лекот врз организмот, механизмот на дејство на лековите, факторите од кои зависи сигурноста и ефикасноста на лекот, дозирањето и факторите кои влијаат врз дозирањето на лековите, интеракциите и несаканите дејства на лековите.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Trajan Balkanov
Date Deposited: 11 Sep 2017 07:08
Last Modified: 11 Sep 2017 07:08
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18181

Actions (login required)

View Item View Item