Право на здравствени услуги и право на парични надоместоци на осигурените лица во Р. Македонија

Stefanovska, Dance (2016) Право на здравствени услуги и право на парични надоместоци на осигурените лица во Р. Македонија. Masters thesis, University of Goce Delcev Stip.

[img]
Preview
Text
magisterska dance-u043Au043Eu043Du0435u0447u043Du0430 u0421u041E u041Du0410u0421u041Bu041Eu0412.pdf

Download (1597Kb) | Preview

Abstract

Краток извадок: Како дел од основната програма на задолжителното здравствено осигурување се застапени: примарна здравствена заштита, превентивна здравствена заштита, итна медицинска грижа, специјализирана медицинска нега итн. Управувањето со парите на системот за здравствено осигурување се извршува според Фондот за задолжително здравствено осигурување. Под човеково право на здравствени услуги се подразбира дека секој има право на највисок стандард на физичко и ментално здравје, којшто опфаќа достапност до сите медицински услуги, како и достапност до соодветна храна, пристојно домување, здрави работни услови и чиста животна средина. Човековото право на здравствена заштита значи дека болниците, клиниките, лековите и услугите на лекарите мора да бидат достапни и на располагање, да се прифатливи и со добар квалитет, да бидат на рамноправна основа, каде што е потребно и кога и да е потребно. Парични надоместоци се парите кои што една компанија или владина агенција ги обезбедува на вработените за посебна намена, како што се транспорт, здравствени трошоци или надоместок на вработените којшто е дистрибуиран со редовни плати. Клучни зборови: Фонд за здравствено осигурување, права на осигурени лица, здравствени услуги, парични надоместоци, Закон за здравствено осигурување.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Dimitar Ljubotenski
Date Deposited: 31 Aug 2017 10:20
Last Modified: 31 Aug 2017 10:20
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18172

Actions (login required)

View Item View Item