Step forward of Macedonian agency

Darkovska-Serafimovska, Marija (2015) Step forward of Macedonian agency. In: Pet godina AMLBIH, perspektive, 19-21 March 2015, Jahorina. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
almbih_program_konacno.pdf

Download (550Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
CEKOR NAPRED.pdf

Download (870Kb) | Preview
Official URL: file:///D:/almbih_program_konacno.pdf

Abstract

Агенцијата за лекови и медицински средства на Република Македонија (МАЛМЕД) е основана на 16. септември 2014 година, врз основа на Законот за лекови и медицински средства (Сл.весник на РМ бр. 106/07, 88/10, 36/11, 53/11, 136/11, 11/12, 147/13, 164/13, 27/14, 43/14 и 88/15), како самостоен орган на државната управа. Оснивач на МАЛМЕД е Владата на Република Македонија. Прв директор на МАЛМЕД е Д-р.сци.спец. Марија Дарковска-Серафимовска. Средствата и имотот за оснивање и почеток со работа на МАЛМЕД ги сочинуваа средствата и имотот на Бирото за лекови, орган во состав на Министерството за здравство, кое со овој Закон, со формирањето на Агенцијата, престана да постои. Со воспоставувањето МАЛМЕД доби нов замав, нови можности, кадровски и просторни потенцијали, како и потребната флексибилност и стручна независност, кои се потребни за чекорите напред кои не очекуваат према новите стручни и друштвени предизвици, постојан развој на компетентноста, регионални и широки европски поврзувања.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Mechanical Engineering
Depositing User: Marija Darkovska-Serafimovska
Date Deposited: 11 Sep 2017 06:39
Last Modified: 11 Sep 2017 06:39
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18164

Actions (login required)

View Item View Item