Глобализацијата и процесите и заканите кои ги наметнува

Blazevska Andonovska, Valentina and Racaj, Muhamet (2015) Глобализацијата и процесите и заканите кои ги наметнува. Contemporary Macedonian Defence – International Scientific Defence, Security and Peace Journal, 15 (29). pp. 141-149. ISSN 1409-8199

[img]
Preview
Text
29-SMO-mak-fin-2015.pdf

Download (725Kb) | Preview

Abstract

Трудот се фокусира на поимот на глобализацијата и нејзините позитивни и негативни импликации врз современите економски, политички и безбедносни процеси. Во светот со крајот на Студената војна започнати се бројни позитивни процеси, но не е изнајден начинот за надминување на конфликтите и употребата на сила во разрешувањето на меѓудржавните и меѓуетничките спротивставености. Промените на меѓународните односи кои имаат корени од пред почетокот на Првата светска војна, па со продолжување до крајот на Втората светска војна и бипо- ларната поделба на светот, и крајот на биполарноста и создавањето на т.н. Нов светски поредок - доведоа до битни внатрешни промени во државите од Источниот блок, а во Западна Европа дојде до зајакнување на интеграциските процеси. За целиот овој период се редефинираа функциите на клучните светски организации, почнувајќи од ООН, НАТО, ЕУ, ОБСЕ, Советот на Европа. Проблемите од типот на ширење на оружјето за масовно уништување, терористичките и асиметричните закани, перењето пари, организираниот криминал се здобија со глобални димензи, а сето ова бара нови начини за справување со истите и развивање на глобална безбедносна соработка во рамките на безбедносните системи на државите. Меѓународната безбедност се заснова на договорена соработка и обе- збедена согласност на безбедносните структури на државите со цел да се елиминираат сите видови безбедносни закани, со кои би се соочиле државите. Иднината на помалите држави неминовно бара приклучување во процесот на глобализација и вклучување во глобални меѓународни системи, со цел да се загарантира опстанокот.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Military Academy
Depositing User: Muhamet Racaj
Date Deposited: 25 Aug 2017 09:49
Last Modified: 25 Aug 2017 12:52
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18130

Actions (login required)

View Item View Item