Лидерство во воени операции

Racaj, Muhamet and Gelev, Igor (2015) Лидерство во воени операции. Contemporary Macedonian Defence – International Scientific Defence, Security and Peace Journal, 15 (28). pp. 61-72. ISSN 1409-8199

[img]
Preview
Text
SMO_28_mak_.pdf

Download (2236Kb) | Preview

Abstract

Во овој труд е разработено едно мошне значајно прашање коешто се однесува на доброто и искуствено лидерство. Третирани се и најдобрите примери на воените лидери кои воделе воени операции во најопасните зони во светот, притоа согледувајќи што се треба да поседува еден лидер на бојното поле и кои се главните причини кои влијаат на сигурноста на воените операции. Што треба да прават лидерите кога има загуба на животи (жртви) во воени операции. Што треба да се направи за да се обезбеди континуитет во вршењето на воените операции. Учеството во воени операции во повеќегодишен период, во армиите во светот создаде искусни лидери кои храбро, достоинствено и професионално ја стекнаа довербата кај највисоките лидери на вооружените сили и државите. Стекнатото искуство, особено во воените мисии „Слобода за Ирак“, ФЕНИКС, ИСАФ и АЛТЕА, придонесе за значително зголемување на нивото на командување на командантите на контингентите. Искуството кое се пренесува низ армиите во форма на научени лекции и создавање на програми за обука е од непроценливо значење.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Military Academy
Depositing User: Muhamet Racaj
Date Deposited: 24 Aug 2017 07:21
Last Modified: 24 Aug 2017 10:34
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18127

Actions (login required)

View Item View Item