Трансферот на културните елементи при препевот на стихозбирката „Бели мугри“ од Кочо Рацин

Jakimovska, Svetlana (2017) Трансферот на културните елементи при препевот на стихозбирката „Бели мугри“ од Кочо Рацин. In: Втора меѓународна научна конференција ФИЛКО Филологија, култура и образование, 10-11 May 2017, Voronezh, Russia. (In Press)

[img]
Preview
Text
jakimovska filko 2 programa.pdf

Download (533Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Voronez.pdf

Download (581Kb) | Preview

Abstract

Културните елементи во стихозбирката Бели мугри можат да се поделат во две групи: експлицитни и имплицитни. Експлицитните елементи директно упатуваат на македонската култура и во нив спаѓаат: типични македонски антропоними и топоними, цитати од македонски народни песни или пословици и реалии. Во имплицитни елементи ги вбројуваме оние елементи кои индиректно упатуваат на македонската култура, а во кои спаѓаат некои фонолошки, лексички, синтаксички и фигуративни обележја на поезијата на Рацин карактеристични за македонската народна поезија. Ставајќи го акцентот врз експлицитните културни елементи, овој труд има за цел да прикаже во колкава мера оддалеченоста меѓу културите влијае врз процесот на преведување, земајќи предвид дека руската и македонската култура го споделуваат словенското културно наследство, што не е случај со француската култура.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Svetlana Jakimovska
Date Deposited: 17 Jul 2017 10:50
Last Modified: 17 Jul 2017 10:50
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18016

Actions (login required)

View Item View Item