Општи особености на македонскиот и на франнцускиот стручен јазик на правото

Jakimovska, Svetlana (2015) Општи особености на македонскиот и на франнцускиот стручен јазик на правото. Годишен зборник на Правен факултет, 5 (5). pp. 99-111. ISSN 1857-7229

[img]
Preview
Text
Godisen_Zbornik_Praven_2015.split-and-merged.pdf

Download (2495Kb) | Preview
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/resursi/zbornici/praven/G...

Abstract

Апстракт: Предмет на анализа на овој труд се општите карактеристики на македонскиот и францускиот стручен јазик на правото. Трудот има за цел да ги дефинира поимите општ, заеднички и стручен јазик за да може потоа да се анализираат општите карактеристики на стручните јазици. По приказот на основните особености на стручните јазици, започнува анализата на особеностите на стручниот јазик на правото. Притоа, уште веднаш се поставува ограда околу општите карактеристики на јазикот на правото, бидејќи постојат повеќе видови правни текстови, па секој од нив разликува нему својствени црти. Анализата се осврнува на формалните особености на правните текстови како што се кратенките, потоа на одредени терминолошки аспекти, на синтаксата и воопшто на текстуалната структура на правните текстови и стилот. Клучни зборови:стручен јазик, правен јазик, француски јазик, македонски јазик

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Svetlana Jakimovska
Date Deposited: 21 Jun 2017 11:27
Last Modified: 21 Jun 2017 11:27
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17993

Actions (login required)

View Item View Item