Методи за дијагноза и рана превенција на дентални ерозии

Denkova, Natasa and Tileva, Slavica and Dejkoska, Magdalena (2017) Методи за дијагноза и рана превенција на дентални ерозии. In: 24ти Меѓународен научен студентски конгрес , 19-21 May 2017, Ohrid, Macedonia. (Submitted)

[img]
Preview
Text
-Постер-Ohrid-2017.pdf

Download (2224Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
sken 1.pdf

Download (710Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Sken 4.pdf

Download (1906Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
naslovna.pdf

Download (877Kb) | Preview

Abstract

Цел на трудот е да се прикажат методите за дијагноза како можност за рана превенција на денталните ерозии и намалување на напредокот на истите. Во трудот ќе бидат објаснети дијагностичките постапки почнувајќи од собирање податоци за историјата на болеста при што треба да се обрне внимание на медицинска историја за постење на зголемено повраќање, пореметување во исхраната, гасртоезофагиален рефлукс, автоимуни заболувања, навики на исхраната како што се честа консумација на кисела храна и пијалоци, начин на консумација (со цуцла ,со голтање).. Овде ќе се спомене и клиничката интраорална дијагноза. Користени се многу методи и мерки за откривање на дентални ерозии, но најчести се : - клинички индекси - анализи на фотографии - ултрасони фикација - одредување на пропусливост на јодиди - скенинг електронски микроскоп - квантитативна светлосно индуцирна флуоресценција(QLF)

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Natasa Longurova
Date Deposited: 27 Jun 2017 09:39
Last Modified: 27 Jun 2017 09:39
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17918

Actions (login required)

View Item View Item