Фактори за определување на родот во германскиот јазик

Tasevska, Marica (2014) Фактори за определување на родот во германскиот јазик. Годишен зборник 2014 - Филолошки факултет, УГД - Штип. ISSN 1857-7059

[img] Text
1012 - Published Version

Download (3323b)

Abstract

Апстракт: Како една од повеќето тешкотии со кои се соочуваат изучувачите на германскиот јазик претставува родот кај именките во германскиот јазик. Токму поради таа причина, во овој труд се анализира граматичката категорија род, како категорија која носи главна функција во една реченица: организација на текст т.е. поврзување на формалните елементи на именската група и на реченицата, како и факторите кои влијаат врз определувањето на родот на именката, со цел полесно изучување на истиот. Ќе бидат опфатени трите фактори (правила) за определување на родот и тоа: семантичките, морфолошките и фонолошките фактори за определување на родот.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marica Tasevska
Date Deposited: 16 Jun 2017 12:21
Last Modified: 16 Jun 2017 12:21
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17917

Actions (login required)

View Item View Item