Симболиката на синтаксичките тријади во песната „Црква“ од Блаже Конески

Mladenoski, Ranko (2017) Симболиката на синтаксичките тријади во песната „Црква“ од Блаже Конески. Зборник на научни трудови од Осма меѓународна научна конференција „Меѓународен дијалог: Исток – Запад“, IV (4). pp. 13-19. ISSN 1857-9302

[img]
Preview
Text
Mladenoski trud Zbornik Dijalog 2017.pdf

Download (352Kb) | Preview
Official URL: http://konferencii.msu.edu.mk/wp-content/uploads/0...

Abstract

Во овој труд се анализира песната „Црква“ од Блаже Конески од аспект на улогата и функцијата на симболот во нејзините стихови, односно во синтаксичките структури. Во воведниот дел од трудот се нудат искажувања на авторот Конески за генезата и за семантиката на оваа негова песна, а потоа се елаборираат книжевно-теориските сознанија за симболот како стилска фигура, како и за спецификите на интерпретацијата на поезијата на синтаксичко рамниште. Стиховите се анализираат од аспект на формата при што се откриваат тројните повторувања на синтаксичко ниво што претставуваат импликација за симболиката на христијанското Тројство. Во заклучокот од трудот се нагласува дека песната „Црква“ е успешно и умешно организирана и на планот на формата (синтаксата) и на планот на содржината (семантиката) што е уште еден доказ за поетската величина на Блаже Конески.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 12 Jun 2017 10:21
Last Modified: 12 Jun 2017 10:21
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17894

Actions (login required)

View Item View Item