Термините и нивните француски еквиваленти во зборникот „Терминологија од областа на теологијата“ од Јован Таковски

Jakimovska, Svetlana (2017) Термините и нивните француски еквиваленти во зборникот „Терминологија од областа на теологијата“ од Јован Таковски. Зборник на трудови од Меѓународната научна конференција „Климентовото дело“, 1 (1). pp. 273-285. ISSN 978-608-244-404-8

[img]
Preview
Text
teoloska.pdf

Download (477Kb) | Preview

Abstract

Апстракт: Предмет на анализа на овој труд е Зборникот од областа на теологијата чиј автор е протојереј Јован Таковски. Трудот прво се осврнува на структурата на Зборникот, односно на начинот на претставување на термините утврден уште во првиот број. Имено, даден е заглавниот збор, потоа дефиницијата и преводните еквиваленти. Сепак, Зборникот се одделува со некои карактеристики, кои се должат на доменот на кој припаѓаат термините, а кои се однесуваат на должината на дефинициите и на јазиците на кои се претставени преводните еквиваленти. Трудот, исто така, разгледува и одредени недоследности во однос на терминолошкото преставување, особено на полисемичните термини. Конечно, предмет на анализа се и француските еквиваленти, кај кои постои можност за исправка на одредени ортографски грешки, но и за надополнување со попрецизни преводни еквиваленти. Клучни зборови: терминологија, теологија, Зборник, француски еквиваленти

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Svetlana Jakimovska
Date Deposited: 12 Jun 2017 09:42
Last Modified: 12 Jun 2017 09:42
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17883

Actions (login required)

View Item View Item