Инцидентно усвојување на нов вокабулар преку читање басни

Ilievska, Tatjana and Daskalovska, Nina (2017) Инцидентно усвојување на нов вокабулар преку читање басни. Palimpsest International Journal for Linguistic, Literary and Cultural Research, II (3). pp. 245-254. ISSN 2545-3998

[img]
Preview
Text
Trud - Palimpsest.pdf - Published Version

Download (4Mb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/PAL

Abstract

Многубројни студии покажуваат дека читањето на литературни текстови зазема значајно место во усвојувањето на нов вокабулар при процесот на изучување на странски јазик. Ова истражување е спроведено со цел да се истражи а) колку читањето и обработката на басни со јазичен приод може да придонесат за усвојување на вокабуларот на англискиот јазик и б) дали има разлика во квантитетот на усвоениот вокабулар преку читање и обработка на басни со оној усвоен преку изработка на традиционални вежби за вокабулар. Резултатите од истражувањето покажаа дека учениците кои на редовните часови читаа и разработуваа басни, и покрај тоа што имаа послаби резултати на предтестот, на посттестот покажаа многу повисоки резултати.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Nina Daskalovska
Date Deposited: 12 Jun 2017 09:30
Last Modified: 12 Jun 2017 09:30
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17871

Actions (login required)

View Item View Item