Постмодернистички стратегии во македонската модерна и постмодерна поезија

Donev, Dragan and Belcev, Tole and Stefanovska, Dance (2017) Постмодернистички стратегии во македонската модерна и постмодерна поезија. Годишен зборник 2017 - Филолошки факултет, УГД - Штип.

[img]
Preview
Text
Постмодернистички стратегии во македонската модерна и постмодерна поезија.pdf - Published Version

Download (2180Kb) | Preview

Abstract

Овој труд претставува анализа на постмодернистичките елементи и преку него се покажува нивното присуство и пред почетокот на постмодернистичкиот период во литературата. На почетокот на овој труд се зборува за постмодернизмот и неговите почетоци како во светската литература, така и во македонската. Потоа се става акцент на елементите на постмодернизмот и нивните карактеристики. Понатаму во трудот се анализираат песни од најистакнатите поети од периодот на модернизмот за да се докаже присуството на овие елементи и пред периодот на постмодернизмот. Во трудот се зборува за циклусот песни „Марко Крале“ од Блаже Конески, за поезијата на Гане Тодоровски и песната „Преродба“ од Катица Ќулавкова. Во заклучокот на трудот се нагласува дека овие елементи на постмодернизмот се застапени и во модернизмот, односно се присутни во историјата на книжевноста и на културата од самите нивни почетоци.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Dragan Donev
Date Deposited: 30 May 2017 12:23
Last Modified: 30 May 2017 12:23
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17848

Actions (login required)

View Item View Item