Б. Конески - кодификатор на македонскиот стандарден јазик.

Nikolovska, Violeta (2017) Б. Конески - кодификатор на македонскиот стандарден јазик. Зборник од меѓународната научна конференција „Климентовото дело“.

[img]
Preview
Text
ЗБОРНИК-КЛИМЕНТОВОТО ДЕЛО-1-13.pdf

Download (3317Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
VN 1.pdf

Download (582Kb) | Preview

Abstract

Словото бара да остави трага. Сесловенските просветители, СВ. Кирил и Методиј ни ја оставија писменоста во наследство, како можност за оставање на траен белег во ризницата на човековото знаење. Нивните ученици Св. Климент и Св. Наум ја продолжија нивната дејност. Секое време во кое живееме нè пред свои барања, пред избори кои треба да ги направиме, траги кои треба да ги оставиме зад нас. Пред македонскиот јазик, во половината на XX век, се постави барање за негова кодификација. Во трудот ќе се осврнеме на улогата на Б. Конески како кодификатор на македонскиот литературен јазик. Конески е современик на трите клучни моменти во развојот на македонската културна историја: воведувањето на македонскиот јазик како службен, со акт на 02. 08. 1944; прогласувањето и воведувањето на македонската азбука и донесувањето на решение за македонски правопис. Во изборот на јазични решенија што ги предлага, Конески е оквалификуван како граматичар со поетска интуиција. Во трудот ќе се задржиме и на некои негови оригинални јазични решенија при создавањето на „Граматиката на македонскиот литературен јазик“.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Violeta Nikolovska
Date Deposited: 07 Jun 2017 13:38
Last Modified: 07 Jun 2017 13:38
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17839

Actions (login required)

View Item View Item