Употреба на ласерска технологија во денталните терапевтски процедури

Denkova, Natasa and Kovacevska, Ivona and Petrovski, Mihajlo (2017) Употреба на ласерска технологија во денталните терапевтски процедури. Medicus, информативен гласник на јавното здравство - Штип. ISSN 1857-5994 (In Press)

[img]
Preview
Text
Medicus1.pdf

Download (1542Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Medicus2.pdf

Download (1606Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Medicus3.pdf

Download (1416Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Medicus 4.pdf

Download (1766Kb) | Preview

Abstract

Првите аплиактивни перформанси на ласерската технологија во реставративната стоматологија се од шеесеттите години на минатиот век кога Теодор Маиман го конструирал прототипот на првиот ласер со синтетски рубин. Комбинираниот ласер Fidelis III со широкиот дијапазон на можности се користи во реставративната стоматологија и во ендодонтската тераписка процедура .Како медиум користи ербиум (Ер) и неодимиум (Нд), а кој дел ќе се активира пред се зависи од индикативните подрачја и тераписките цели. Во текстот што следува се презентирани апликативните перформанси на ласерската технологија во конзервативната и ендодонтската тераписка процедура преку сопствените истражувања и искуства.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Natasa Longurova
Date Deposited: 26 May 2017 08:12
Last Modified: 26 May 2017 08:12
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17830

Actions (login required)

View Item View Item