Анализа на билансот на успех од аспект на корпоративното управување

Gorgieva-Trajkovska, Olivera (2010) Анализа на билансот на успех од аспект на корпоративното управување. In: Годишен зборник 2010, Економски факултет. Универзитет „Гоце Делчев“, pp. 233-239.

[img] Text
Биланс на успех-труд за зборник 3.docx

Download (26Kb)

Abstract

Билансот на успех, како еден од задолжителните финансиски извештаи кои ги составува компанијата, претставува преглед на сите приходи и расходи на работењето и на нето добивката или нето загубата за одреден временски период, вообичаено еден месец, три месеци или една година.1Овој извештај може да се сретне и под името извештај за остварената добивка или загуба од работењето на компанијата. Тој ги покажува резултатите од оперативните и финансиски одлуки донесени во врска со работењето на компанијата, во текот на конкретниот временски период. Едноставните техники на анализа кои им стојат на располагање на аналитичарите можат да извлечат многу информации од билансот на успех, но овде мора да се нагласи дека треба да се посвети внимание, пред сè, на квалитетот на тие информации, пред нивниот квантитет.

Item Type: Book Section
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Olivera Trajkovska
Date Deposited: 24 Nov 2012 10:38
Last Modified: 24 Nov 2012 13:05
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1781

Actions (login required)

View Item View Item