Книжевните „дешифрирања“ на Венко Андоновски

Mladenoski, Ranko (2017) Книжевните „дешифрирања“ на Венко Андоновски. Палимпсест, II (3). pp. 257-271. ISSN 2545-3998

[img]
Preview
Text
R Mladenoski trud za Andonovski Pal br 3.pdf

Download (4Mb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/PAL/article/view/18...

Abstract

Во македонската книжевна критика и воопшто во современата македонска книжевност значајно место зазема Венко Андоновски – писател, поет, есеист, драмски автор, публицист и универзитетски професор. Овој труд претставува осврт кон книжевно-критичката и книжевно-теориската мисла што Андоновски ја презентира во книгата „Дешифрирања (литературни студии)“. Прво се презентираат општи податоци за творештвото на Андоновски, а потоа се елаборираат суштинските специфики на текстовите што се дел од оваа книга. Во заклучокот од овој труд се нагласува дека во книгата „Дешифрирања (литературни студии)“ се елаборираат суштински прашања од повеќе спознајни дисциплини како што се книжевната теорија со нејзините базни поддисциплини (наратологија, драматургија, теорија на поезијата), книжевната историја, книжевната критика, семиологијата и филозофијата.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 23 May 2017 11:25
Last Modified: 23 May 2017 11:25
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17803

Actions (login required)

View Item View Item