Анализа на билансот на состојба од аспект на корпоративното управување

Gorgieva-Trajkovska, Olivera (2010) Анализа на билансот на состојба од аспект на корпоративното управување. In: Годишен зборник 2010, Економски факултет. Универзитет „Гоце Делчев“, Штип, pp. 223-232.

[img] Text
Биланс на состојба-труд за зборник 2.docx

Download (32Kb)

Abstract

Билансот на состојба претставува преглед на средствата, обврските и капиталот со кој располага деловниот ентитет во еден определен момент – обично на крајот на фискалната година.1Овој финансиски извештај може да се сретне и како извештај за финансиската состојба или извештај за финансиската позиција на компанијата. Средствата на компанијата се користат за генерирање на идни профити за сопствениците. Инвеститорите на средства во компанијата се заинтересирани за тоа дали нивните средства се потрошени рационално. Билансот на состојба претставува солидна основа за почеток на ваква анализа, затоа што обезбедува информации за вредноста на средствата кои компанијата ги стекнала во текот на работењето.

Item Type: Book Section
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Olivera Trajkovska
Date Deposited: 24 Nov 2012 10:37
Last Modified: 24 Nov 2012 13:04
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1778

Actions (login required)

View Item View Item