Клинички аспекти при менаџментот и превенцијата на „сува алвеола” - фибринолитичка алвеола

Dimova, Cena (2017) Клинички аспекти при менаџментот и превенцијата на „сува алвеола” - фибринолитичка алвеола. Vox Dentarii Информатор на стоматолошката комора на Македонија, 7 (1). pp. 28-33. ISSN 1857-7814

[img]
Preview
Text
vox-dentarii.pdf

Download (1555Kb) | Preview
Official URL: http://stomatoloskakomora.org/

Abstract

Третманот на сувата алвеола е предизвик во секојдневната пракса на стоматолозите и оралните хирурзи. Примената на различни тераписки модалитети укажуваат на постоење на различни ставови коешто е во корелација со мултикаузалната етиопатогенеза. Заедничко за сите овие методи е што истите се симптоматски т.е. само ја ублажуваат болката. Болките исчезнуваат во период од петтиот до десеттиот ден по екстракцијата, а екстракционата рана целосно зараснува по три седмици. Локалните средства треба да се користат умерено, да се познаваат добро нивните активни супстанци и ефектите врз оралните ткива, бидејќи може да предизвикаат локални и ситемски несакани реакции.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Cena Dimova
Date Deposited: 19 Apr 2017 09:31
Last Modified: 19 Apr 2017 09:31
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17720

Actions (login required)

View Item View Item