Кредитен пазар-карактеристики и функции

Gorgieva-Trajkovska, Olivera (2011) Кредитен пазар-карактеристики и функции. In: Годишен зборник 2011 Универзитет Гоце Делчев-Штип, Економски факултет. Печатница 2-ри Август, Штип, pp. 85-94. ISBN 1857-7628

[img] Text
Zbornik_ekonomski 2011.pdf

Download (2515Kb)

Abstract

Кога зборуваме за кредитен пазар, зборуваме за вкупната понуда и побарувачка на средства и други финансиски услуги, за субјектите кои се јавуваат како носители на понудата и побарувачката, за контролните и државните институции кои се јавуваат како регулатори во даден период во одредена национална економија. Канализирањето на фондовите помеѓу одделните субјекти во економијата е доста значајно, затоа што субјектите кои имаат остварено заштеда на финансиски средства во најголем број случаи не се истите субјекти кои имаат на располагање профитабилни инвестициски можности, но не поседуваат доволно капитал за нивно реализирање (претприемачи). Без постоењето и активното функционирање на кредитните пазари трансформацијата на средствата меѓу секторите во економијата би била тешка, а можеби и неможна. Од таа причина, се смета дека кредитните пазари се основни промотори на економската ефикасност во целокупната економија.

Item Type: Book Section
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Olivera Trajkovska
Date Deposited: 23 Nov 2012 08:46
Last Modified: 23 Nov 2012 08:46
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1771

Actions (login required)

View Item View Item