Практична примена на едно – димензионалната бранова равенка

Kocaleva, Mirjana and Risteska, Aleksandra (2017) Практична примена на едно – димензионалната бранова равенка. Yearbook of the Faculty of Computer Science, 5 (5). pp. 5-12. ISSN 1857- 8691

[img]
Preview
Text
Godisen zbornik informatika_20162017-1-12.pdf

Download (2209Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/YFCS

Abstract

Во овој труд ги разгледуваме парцијалните диференцијални равенки, а посебен акцент ставаме на хиперболичните равенки и на брановата равенка како посебен вид на овие равенки. Исто така користиме компјутерска симулација со која го прикажуваме проблемот на пропагирање на бран на конкретен нумерички модел. Користиме формулација на равенката на бранот изразена преку брзината, деформацијата и напонот. Со интегрирање на брзината во однос на времето, добиваме преместувања на просторните точки. Главната цел на ова истражување е да ги проучиме феномените кои се случуваат кога имаме Dirichlet гранични услови кога имаме пропагирање на бранот во форма на полу-синусен пулс.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Natural sciences > Matematics
Divisions: Faculty of Computer Science
Depositing User: Mirjana Kocaleva
Date Deposited: 16 May 2017 08:45
Last Modified: 16 May 2017 08:45
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17631

Actions (login required)

View Item View Item