Споредба на алгоритми за класификација

Kocaleva, Mirjana and Martinovska Bande, Cveta (2017) Споредба на алгоритми за класификација. Yearbook of the Faculty of Computer Science, 5 (4). pp. 27-36. ISSN 1857- 8691

[img]
Preview
Text
Godisen zbornik informatika_20162017-split-merge (2).pdf

Download (1788Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/YFCS

Abstract

Податочното рударење е една од најкористените технологии денес. За таа цел во овој труд прво ги разгледуваме податочното рударење и класификацијата, а потоа се задржуваме на дрвата за одлучување како еден од начините за имплементација на класификацијата. Исто така ги разгледуваме перформансите на алгоритамите за градење на дрва за одлучување, вклучувајќи ја и ентропијата, Gini коефициентот, грешката при класификација, прецизност и recall, ROC криви итн. Во трудот е направена споредба на едни од најпознатите алгоритми за класификација и се презентирани резултатите добиени со примена на ID3 и J48 алгоритмите (Ј48 и Ј48 graft) на наша база на податоци. Базата на податоци е Student Database содржи информации за бројот на студенти, број на положени и неположени испити и просекот на студентите. Врз база на извршените истражувања заклучуваме дека кога користиме податоци за тренирање најдобри предвидувања се добиваат со употреба на ID3 алгоритамот.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Divisions: Faculty of Computer Science
Depositing User: Mirjana Kocaleva
Date Deposited: 16 May 2017 08:45
Last Modified: 16 May 2017 08:45
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17630

Actions (login required)

View Item View Item