Модел на реконструкција на процесите на контаминација во Дамјанско и Лакавичко Поле поврзано со процесирањето во рудник „Бучим“

Sarafiloski, Sare (2016) Модел на реконструкција на процесите на контаминација во Дамјанско и Лакавичко Поле поврзано со процесирањето во рудник „Бучим“. Masters thesis, University of Goce Delcev.

[img]
Preview
Text
Magistarska Sare PDF.pdf

Download (5Mb) | Preview

Abstract

Апстракт: Процесирањето на рудникот „Бучим“ е долготраен процес кој на овие простори опстојува повеќе од три и пол децении со видни социјални, апликативни, индустриски и научни ефекти, но видни и еколошки ефекти. Ова последново особено доби на значење последните десетина години кога како резултат на европските директиви мораше да се воведат и построги еколошки мерки и контроли на работењето на индустриските капацитети и нивното влијание врз животната средина. На примерот на рудник „Бучим“ тие влијанија беа изразени преку боените проточни води и контаминирани почви околу овој руднички објект. Воведувањето на редовни месечни мониторинзи на води, почви и аерозагадување максимално ја констатираа реалната состојба и овозможија изнaoѓање на конкретно решение. Тоа беше изградбата на инсталација за лужење на бакар во атарот на рудник „Бучим“ кој комплетно го реши загадувањето на површинските води. Ваквата констатација се потврдува со месечниот мониторинг на неколку пиезометри, активни бунари и контрола на протечни води од однапред одбрани геохемиски параметри, кои јасно ја дефинираат еколошката состојба во околината на рудникот „Бучим“. Тие се основа за формирање на научна база која ни служи за компарирање на резултатите во претходниот период, презентна состојба, а ќе ни послужи и за иднина. Клучни зборови: лужење, рудник за бакар „Бучим“, мониторинг, контаминација

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Vaska Zdravkova
Date Deposited: 01 Mar 2017 12:50
Last Modified: 01 Mar 2017 12:50
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17567

Actions (login required)

View Item View Item