„Македонска крвава свадба“ – нови интерпретативни аспекти

Belcev, Tole and Mladenoski, Ranko (2016) „Македонска крвава свадба“ – нови интерпретативни аспекти. Годишен зборник на Филолошки факултет – Штип, 7 (1). pp. 85-94. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
Belcev i Mladenoski trud za Cernodrinski.pdf

Download (3381Kb) | Preview

Abstract

Трудот претставува интерпретација на трагедијата „Македонска крвава свадба“ од Војдан Чернодрински преку анализа на неколку нејзини структурни елементи кои не се опфатени со досегашните истражувања за оваа наша мошне популарна драма. На почетокот од трудот се наведуваат основните специфики на драмата како што се темата, мотивите, сижето и композицијата по што се анализираат актантните функции во петте чина од трагедијата со што, всушност, и се откриваат нови и значајни специфики на ова драмско остварување на Чернодрински. Имено, во структурата на драмата се откриваат два глобални актантни модели со што се покажува и се докажува кохерентноста на трагедијата како целина. На пример, преку анализата на актантните функции се маркира поврзаноста на сцената со змијата од почетокот на драмата со подоцнежните предикативни функции на ликот Осман-бег. Покрај тоа, во трудот се посочува и поврзаноста меѓу фолклорниот мотив на грабнувањето на девојка од страна на змеј и грабнувањето на македонската девојка Цвета од страна на Осман-бег. Во заклучокот од трудот се наведува дека има неколку причини за популарноста на оваа трагедија и по повеќе од еден век од нејзиното појавување, а главната причина за тоа е токму умешноста на авторот да создаде кохерентна драмска целина.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 01 Mar 2017 12:31
Last Modified: 01 Mar 2017 12:31
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17563

Actions (login required)

View Item View Item