Писмата на Антоан де Сент Егзипери до мајка му

Kitanov, Blaze and Kitanova, Irena (2016) Писмата на Антоан де Сент Егзипери до мајка му. Annual Miscellaneous Collection, 6. ISSN 1409-9187

This is the latest version of this item.

[img]
Preview
Text
FON zbornik_2016 za www (1).pdf

Download (1800Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
B.Kitanov 1.pdf

Download (325Kb) | Preview

Abstract

Во овој запис се толкува повеќеслојното значење на феноменот ружа,а особено на релација мајка -син. Интимните и емотивни преокупации на авторот на Малиот принц се мошне важни и интересни кога тој е оддалечен од најсаканото суштество- мајката. Неговите размислувања за животот,за школувањето,за љубовта се разоткриваат посебно од неговите писма упатени до милата му мајка. Во нив е искажана сета нежност и необична приврзаност кон неа. Овдека за првпат ги приложуваме и толкуваме во контекст на можно растајнување на ружата како посебен симбол или феномен во однос на неговата емотивна комуникација со мајката. Клучни зборови:ружа,мајка,писмо,,нежност,тајна.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Irena Kitanova
Date Deposited: 20 Feb 2017 13:08
Last Modified: 20 Feb 2017 13:08
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17463

Available Versions of this Item

Actions (login required)

View Item View Item