Стварни права на странски лица

Belovski, Vojo (2015) Стварни права на странски лица. Меѓународна науча конференција ООН: Исторически традиции и современо право. pp. 137-144. ISSN 978-954-00-0058-9

[img]
Preview
Text
Vojo-Konferencija Blagoevgrad.pdf

Download (5Mb) | Preview
[img]
Preview
Text
VB1.pdf

Download (585Kb) | Preview

Abstract

Во Република Македонија, според Законот за сопственост и други стварни права, постои двоен правен режим за стварните права на странски лица. Во поглед на стекнувањето на право на сопственост врз подвижни ствари сите странски физички и правни лица можат неограничено да стекнуваат сопственост како и домашните лица. Но, во поглед на стекнувањето на право на сопственост и други стварни права, законодавецот прави разлика и различно ги третира странските физички и правни лица, во зависност од тоа дали странските физички и правни лица поткнуваат од државите кои не се членки на Европската унија и Организацијата за економска соработка и развој и странски лица, државјани на државите членки на Европската унија и на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД). Во овој труд авторот ги анализира стварните права на сите странски лица во Република Македонија, во кој се вградени сите измени и дополнувања на споменатиот Закон. Клучни зборови: наследување, стан и деловен простор, градежно земјиште, земјоделско земјиште.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Vojo Belovski
Date Deposited: 20 Feb 2017 08:06
Last Modified: 20 Feb 2017 08:07
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17449

Actions (login required)

View Item View Item