Предизвици на менаџерското сметководство во услови на глобализација

Koleva, Blagica and Gorgieva-Trajkovska, Olivera and Georgieva Svrtinov, Vesna (2016) Предизвици на менаџерското сметководство во услови на глобализација. VI Меѓународна научна и практична конференција „Управување со развојот на економските регионални системи: eвроазиска перспектива. ISSN 978-608-244-374-4

[img]
Preview
Text
trud BK.pdf

Download (495Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
rusija makedonija final[1]111.pdf

Download (659Kb) | Preview

Abstract

Во услови на глобалниот раст и развој, паралелно се развиваат и имплементираат и ефективните стандарди за сметководствено работење земајќи предвид практиката на финансиското управување со компаниите меѓу повеќето земји, вклучително и оние кои се однесуваат на сериозни проблеми во меѓународниот бизнис, особено мултинационалните компании и меѓународните инвеститори. Глобализацијата во бизнис активностите, особено во пазарот на капитал, ја условува уште толку потребата за глобализирање на стандардот за управување и менаџментот со сметководственото работење. Сето ова се реализира како процес на намалување на разликите меѓу националните системи и стандарди на повеќето земји. Предметот на истражување во овој труд претставува улогата и значењето на современиот, односно глобалниот концепт на согледување на финансиската положба на македонските компании во однос на втемелените Меѓународни сметководствени стандарди и предизвиците наменаџментот на сметководственото работење. Акцелераторски, сеприсутната појава, нарастувачките, манифестирани, лоши бизнис-финансиски состојби на македонските компании, ја наметнуваат уште толку потребата за изнаоѓање на оптимални решенија, со цел хармонизација на националните сметководствени стандарди со меѓународните. Генерално, целта на истражување во овој труд ќе биде процесот на глобализација на стандардизирањето на сметководствениот менаџмент. Конкретно ќе се земе предвид важноста на сметководственото ефективно работење воопшто и факторите кои ги условуваат разликите меѓу националните сетови на стандарди и интернационалните.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Blagica Koleva
Date Deposited: 17 Feb 2017 10:18
Last Modified: 17 Feb 2017 13:11
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17443

Actions (login required)

View Item View Item