Турцизмите во македонскиот и во германскиот јазик од две различни перспективи

Marolova, Darinka (2016) Турцизмите во македонскиот и во германскиот јазик од две различни перспективи. Hikmet, Journal of Scientific Reasearch, 14 (28). pp. 70-76. ISSN 1857-5935

[img]
Preview
Text
Hikmen-Darinka Marolova mk Word 97 (3).pdf

Download (719Kb) | Preview
Official URL: http://hikmetdergisi.org/hikmet-28/#

Abstract

Цел на оваа научно-истражувачка работа е да се укаже на различните аспекти на зборовите со турско потекло во македонскиот и во германскиот јазик. Притоа ваквите лексеми се набљудуваат во поглед на времето т.е. дијахрониски и во поглед на јазичната употреба, т.е. дијафазички. Од дијарониска перспектива турцизмите во македонскиот јазик имаат тенденција да се архаизираат, а од дијафазичка перспетива турцизмите во германскиот јазик го добиваат статусот на зборови со ограничена употреба.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Darinka Marolova
Date Deposited: 16 Feb 2017 14:41
Last Modified: 16 Feb 2017 14:41
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17439

Actions (login required)

View Item View Item