Улога на раната рехабилитација кај пациенти со мултиплекс склероза

Banova, Dragana and Nikolovska, Lence (2016) Улога на раната рехабилитација кај пациенти со мултиплекс склероза. In: Втор Конгрес на физиотерапевти на Република Македонија, 16-18 Sept 2016, Struga, Macedonia.

[img]
Preview
Text
Зборник - Втор Конгрес на физиотерапефти.pdf

Download (503Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
LN 6.pdf

Download (329Kb) | Preview

Abstract

Мултипла склероза (Sclerosis multiplex) е претставник на демиелизираните болести на централниот нервен систем. Основна патоанатомска лезија се жариштата на демиелинизацијата - “placeus” во ЦНС. Цел: Да се утврди ефектот на раната рехабилитација кај пациентите со Мултиплекс склероза Материјал и методи: Истражувањето е спроведено во болницата „SCHWESER“ - Linz, Österreich. Вклучени се 12 пациенти со МС (8 жени и 4 мажи), на возраст од 20-55 години. Кај пациентите со МС се засегнати следните функции: Одење (спастично-паретично со или без атаксија); Прецизни движења на раката (дисметрија и интенционен тремор); Вид (диплопија); Говор (скандиран); Мокрење; Психички статус (Когнитивни нарушувања);.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Lence Nikolovska
Date Deposited: 15 Feb 2017 14:51
Last Modified: 15 Feb 2017 14:55
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17415

Actions (login required)

View Item View Item