Актуелна состојба со ревизорската професија во Република Македонија

Dimitrova, Janka and Dimitrova, Pavlinka (2016) Актуелна состојба со ревизорската професија во Република Македонија. Зборник на трудови, Економски факултет. ISSN 1857- 7296

[img]
Preview
Text
Актуелна состојба со ревизорската професија во Република Македонија.pdf

Download (523Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Zbornik_ekonomski 2016 -10.pdf

Download (1323Kb) | Preview

Abstract

Современата ревизија во Република Македонија е релативно млада професија која зад себе има искуство од околу дваесетина години, но сепак е на професионално ниво за кое со право може да се каже дека е резултат на заложбите на сите учесници во процесот на ревизија и нивните корисници. Потребата од постоење на Кодекс на однесување на ревизорот се појавува пред сѐ од динаминчните услови во кои работат компаниите. Карактеристика за денешни услови на стопанисување е тоа што се врши трансфер на капиталот каде што дејствуваат различни правила и начин на стопанисување, па поради тоа е потребно да се донесат станадардизирани правила кои ќе важат за целокупното финансиско изветување, односно правила кои ќе се применуваат во подготовката и прикажувањето нафинансиските извештаи. Професионалниот ревизор не треба свесно да се ангажира во кое било деловно работење, занимање или активност коишто ги обезвреднуваат или можат да ги обезвреднат интегритетот, објективноста или добрата репутација на професијата и следствено нема да бидат во согласност со основните ревизорски принципи.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Janka Dimitrova
Date Deposited: 15 Feb 2017 11:52
Last Modified: 15 Feb 2017 11:52
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17395

Actions (login required)

View Item View Item