Менаџирањето со Е-финансиите како предизвик пред македонската и руската економија

Gogova Samonikov, Marija and Veselinova, Elena (2016) Менаџирањето со Е-финансиите како предизвик пред македонската и руската економија. VI International scientific and practical conference: Managing the development of economic and regional systems: an Eurasian perspective, 1 (1). pp. 328-333.

[img]
Preview
Text
Naslovna.pdf

Download (564Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
M. Gogova Samonikov, E. Veselinova.pdf

Download (702Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/

Abstract

Апстракт: Финансискиот систем постои како посебен дел составен од институции и инструменти чиешто функционирање се одвива на финансиските пазар. Тековно постојат и светски процеси кои се надвор од финансискиот систем, ама се условени или влијаат на него. Токму тие процеси влијаат на финансискиот систем. Финансиското опкружување влијае на конкурентската способност на финансиските институции, предизвикува создавање или развивање на современи пристапи. Овие современи пристапи на финансиските институции предизвикуваат одредена еволуција во функционирањето на финансискиот пазар. Посебно развојот на информатичката технологија предизвикува сѐ поголемо учество на електронското тргување од една страна, а од друга страна предизвикува и постоење на нови методи во работењето на финансиските институции. Со овие современи методи институцијата цели кон: приближување кон потрoшувачот, прв (побрз) пристап до потрошувачот и лидерство на пазарот. Горенаведеното е предизвик пред која било економија и овој труд дава одговор до каде се и како треба да се развиваат руската и македонската економија во однос на електронското работење во финансискиот сектор. За таа цел се користени методи на анализа, синтеза, обработка на податоци кои квантитативно се поткрепени.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: е-финансии, финансиски пазари, финансиски иновации, менаџирање на е-финансии, македонска и руска економија.
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Elena Veselinova
Date Deposited: 15 Feb 2017 11:27
Last Modified: 15 Feb 2017 11:27
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17371

Actions (login required)

View Item View Item