Сигнализирањето на наталитетот и очекуваното траење на животот во Р.Македонија и Русија за креирањето на стратегија за развој на човечките ресурси

Miceski, Trajko and Veselinova, Elena (2016) Сигнализирањето на наталитетот и очекуваното траење на животот во Р.Македонија и Русија за креирањето на стратегија за развој на човечките ресурси. VI International scientific and practical conference: Managing the development of economic and regional systems: an Eurasian perspective, 1 (1). pp. 56-66.

[img]
Preview
Text
Naslovna.pdf

Download (564Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
T. Miceski, E.Veselinova.pdf

Download (1728Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/

Abstract

Апстракт: Светските статистички податоци укажуваат дека наталитетот на населението во голем број земји, а со тоа и на Русија и на Р. Македонија, во последните четириесетина години покажува тренд на опаѓање, со извесно стабилизирање во последниве десетина години. Во тој поглед, пак, очекуваното траење на животот со мали осцилации се зголемува. Така, стапката на наталитет во Р. Македонија во 1980 година е 21,6 ‰ во 1990 година е 17,9 ‰, во 2000 година е 12,6 ‰, а во 2014 година е 11,4 ‰. Додека пак во Русија во истиот период т.е. 1980 година е 15,9 ‰ во 1990 година е 13,4 ‰, во 2000 година е 8,7 ‰, а во 2014 година е 13,4 ‰. Од друга страна, пак, очекуваното траење на живот и во Р. Македонија и во Русија од година во година постепeно се зголемува. Во 1980 година просечното очекувано траење на живот во Р. Македонија изнесува 68,7 години, во 1990 година е 71,2, во 2000 е 73,2 а во 2014 година е 75,6 година, a додека пак во Русија во 1980 година изнесува 67,3, во 1990 е 68,9, во 2000 е 65,4, а во 2014 година е 70,6 години. Во согласност со прогнозирањето се очекува дека и во понатамошниот период просечното очекувано траење на животот ќе се зголемува, затоа е потребно од креирањето на стратегија за развој на човечките ресурси, како во однос на доживотно учење, така и во однос на нивното активно дејствување во општествено-економскиот живот. Во овој труд табеларно и графички се прикажани трендовите на движење на наталитетот и очекуваното траење на животот и нивно прогнозирање во наредниот близок период.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: наталитет, очекуваното траење на живот, прогнозирање, потрошувачи.
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Elena Veselinova
Date Deposited: 15 Feb 2017 10:57
Last Modified: 15 Feb 2017 10:57
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17368

Actions (login required)

View Item View Item