First children artists of Turkish language in Macedonia

Celik, Mahmut and Dimova, Violeta (2016) First children artists of Turkish language in Macedonia. Knowledge - International Journal, Scientific and Applicative Papers, 14.1. pp. 393-398. ISSN 1857-92

[img]
Preview
Text
14.1Grcija, 2016-1-17.pdf

Download (699Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
14.1Grcija, 2016-393-398.pdf

Download (710Kb) | Preview

Abstract

Првите творци за деца на турски јазик по Втората светска војна во Република Македонија се со нагласен дидактички карактер, бидејќи во тоа време се чувствуваше голема потреба од такви содржини во тукушто отворените училишта во Македонија. Така, имаме податоци дека за потребите на првото училиште на турски наставен јазик „Тефејууз“ во Скопје, авторите од првата генерација турски писатели пишувале книги, наменети за унапредување на наставниот процес и за воспитување на децата кои ја имаа први шансата да учат на мајчин јазик, по заминувањето на Османлиите од Балканот. Повеќето од овие автори биле просветни работници или први новинари на турски јазик во весникот „Бирлик“ и „Пионерски весник“. Основоположниците на турската литература за деца во Република Македонија, се Хусејин Сулејман, Мустафа Карахасан, Шукри Рамо, Неџати Зекiрија, Фахри Каја, Махмут Киратли, Суреја Јусуф и Илхами Емин, а подоцна кон нив се приклучуваат и други раскажувачи, меѓу кои и Реџеп Мурат – Бугарич, Есад Бајрам и Нусрет ДишоУлку, Фахри Али, Авни Енгуллу и др.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Violeta Dimova
Date Deposited: 13 Feb 2017 10:06
Last Modified: 13 Feb 2017 10:06
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17339

Actions (login required)

View Item View Item