Финансиско планирање на трошоците, со посебен осврт за пресметување на трошоци за квалитет и трошоци за постигнување на квалитет во современите индустриски корпорации

Dimovski, Maja (2017) Финансиско планирање на трошоците, со посебен осврт за пресметување на трошоци за квалитет и трошоци за постигнување на квалитет во современите индустриски корпорации. Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[img]
Preview
Text
Magisterski trud lektoriran.pdf

Download (1052Kb) | Preview

Abstract

„ Финансиско планирање на трошоците, со посебен осврт за пресметување на трошоци за квалитет и трошоци за постигнување на квалитет во современите индустриски корпорации “ Без оглед на формата на производна организираност, секое претпријатие за да ја врши својата економска активност мора да ангажира инпути, односно фактори на производство (труд, капитал, земја, претприемачи). Ангажирањето на факторите за производство е врзано со парични издатоци, односно плаќања кои претпријатието мора да ги направи. Паричните издатоци, односно плаќања, што претпријатието ги врши за ангажираните фактори на производство во економијата се викаат трошоци. Трошоците за квалитет се предизвикани од активностите за спречување на грешките, планско и систематско испитување на квалитетот, интерно и екстерно утврдени грешки. Со цел следење на трошоците за квалитет во практиката, најчесто се применува моделот на традиционално управување со трошоците и моделот на управување со трошоците базиран на активностите (Activity Based Costing-ABC)

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 10 Feb 2017 13:28
Last Modified: 10 Feb 2017 13:28
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17327

Actions (login required)

View Item View Item