Семинар за изворни инструменти и песни Прилеп 2016

Angelov, Goranco (2016) Семинар за изворни инструменти и песни Прилеп 2016. . (Unpublished)

[img]
Preview
Text
НАСТАВНА ПРОГРАМА И НАСТАВНИЦИ НА СЕМИНАРОТ ЗА ИЗВОРНИ ИНСТРУМЕНТИ И ПЕСНИ-ПРИЛЕП 2016.pdf

Download (195Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Фотографии од семинарот Прилеп 2016.pdf

Download (1278Kb) | Preview
Official URL: https://youtu.be/Zqs-r518ERc

Abstract

Семинарот за изворни народни инструменти и песни се одржа во рамките на Фестивалот за народни инструменти и песни „Пеце Атанасовски“ - Долнени (Прилеп) во периодот од период од 28 јуни до 1 јули 2016 год. На четвртиот по ред семинар семинаристите беа од Македонија, студенти од Музичката академија при УГД-Штип и од ДМУЦ-Сергеј Михалјов-Штип и останати заинтересирани за изучување на вокалната и инструментална македонска музика како и семинаристи од Републиак Србија и од Русија. Семинаристите имаа можност да се запознаат со вештините на свирење на народни инструменти а покрај практичната настава се одржуваа и теоретски предавања поврзани по народните музички инструменти. Предавањата по изворни народни инструменти ги водеше доц. м-р Горанчо Ангелов а народното изворно пеење проф. д-р Родна Величковкса и проф. д-р Илчо Јованов. На крајот од семинарот семинаристите по изворни народни инструменти и песни настапија на фестивалот „Пеце Атанасовски“ со заеднички настап на сите учесници. Изведбата предизвика големо внимание кај присутната публика.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Goranco Angelov
Date Deposited: 15 Feb 2017 12:22
Last Modified: 15 Feb 2017 12:23
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17325

Actions (login required)

View Item View Item