Говорот на изучувачите на англискиот јазик наспрема говорот на родените говорители

Kusevska, Marija and Ivanovska, Biljana and Daskalovska, Nina (2016) Говорот на изучувачите на англискиот јазик наспрема говорот на родените говорители. Годишен зборник 2016 - Филолошки факултет, УГД - Штип, 7 (1). pp. 7-16. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
1783-133-3232-1-10-20170208.pdf

Download (2338Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/YFP/article/view/17...

Abstract

Предмет на истражување на овој труд е реализацијата на говорниот чин на приговарање кај родените говорители и кај македонските изучувачи на англискиот јазик. Се анализираат два аспекти на реализацијата на овој говорен чин: директноста во изразувањето и модификацијата на говорниот чин, внатрешна и надворешна. Анализата покажа дека родените говорители покажуваат преферентност кон конвенционално-индиректното формулирање на приговарањето, а македонските изучувачи кон директното. Беа забележани значајни разлики и во поглед на модификацијата на приговарањето. Овие разлики придонесуваат за различно јазично однесување на припадниците на овие две култури, што може да доведе до пречки во мѓукултурната комуникација. Клучни зборови: приговарање, конвенционално-индиректно, модификација, говорни чинови, прагматика

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kusevska
Date Deposited: 10 Feb 2017 10:07
Last Modified: 10 Feb 2017 10:07
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17295

Actions (login required)

View Item View Item