Имплементација на Brain Break во училиштата во Македонија и претставување на искуствата во меѓународни рамки

Popeska, Biljana and Jovanova-Mitkovska, Snezana (2016) Имплементација на Brain Break во училиштата во Македонија и претставување на искуствата во меѓународни рамки. In: Научно-стручна трибина на тема „Предизвиците и перспективите на учителската професија“, 07 Oct 2016, Stip, Macedonia. (In Press)

[img]
Preview
Text
КОНЕЧНА АГЕНДА ТРИБИНА 2016-1-1.pdf

Download (292Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
КОНЕЧНА ЛИСТА НАУЧЕСНИЦИ ЗА ТРИБИНА 2016.pdf

Download (251Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Имплементација на Brain break.pdf

Download (509Kb) | Preview

Abstract

Една од главните интенции на современата настава по Физичко и здравствено образование е зголемување на степенот на физичка активност кај децата и стекнување на навики за активен и здрав начин на живот. Во таа насока, воведувањето на форми на физичка активност во училница, како и имплементација на современите технологии и имплементација на ИКТ во насока на зголемување на степенот на физичка активност се едни од современите пристапи во остварување на оваа цел. Токму ова е основната идеја на HopSport Brain Break платформата и активностите кои ги промовира. Во трудот е даден приказ на имплементација на HopSport Brain Break активностите во две училишта во Република Македонија, ОУ „Гоце Делчев“ – Штип и ОУ „Видое Подгорец“ – Струмица, фазите на оваа имплементација, презентација во интернационални рамки, но и досегашните резултати и искуства од имплементација на истата. Крајната идеја е креирање на модел училишта и ширење на мрежата низ целата држава во насока на подобрување на здравјето и општата благосостојба преку здрав и активен начин на живот.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Snezana Jovanova
Date Deposited: 09 Feb 2017 13:12
Last Modified: 09 Feb 2017 13:12
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17216

Actions (login required)

View Item View Item