Искористеноста на западните и балканските историски извори во македонската историографија и електронските извори

Cepreganov, Todor (2016) Искористеноста на западните и балканските историски извори во македонската историографија и електронските извори. In: Меѓународна научна конференција „70 години Институт за историја - 70 години македонска историографија", 13-14 Dec 2016, Skopje, Macedonia. (Unpublished)

This is the latest version of this item.

[img]
Preview
Text
T. Cepreganov 1.pdf

Download (511Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Programa.pdf

Download (561Kb) | Preview

Abstract

Во прилогот се прави осврт на македонската историографија во периодот од 1965 до 1995 година во однос на бројот на објавените статии кои се однесуваат на периодот на Првата светска војна и Втората светска војна и застапеноста на користењето на архивска документација и историска литература од балканските држави (Албанија, Бугарија, Србија, Грција, Турција) и застапеноста во истражувањата на историска архивска документација од земјите на Западна Европа. Исто така во прилогот се разгледува и прашањето за користење на електронските медиуми во историските истражувања и нивната валидност.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Todor Cepreganov
Date Deposited: 15 Feb 2017 15:06
Last Modified: 15 Feb 2017 15:07
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17210

Available Versions of this Item

  • Искористеноста на западните и балканските историски извори во македонската историографија и електронските извори. (deposited 15 Feb 2017 15:06) [Currently Displayed]

Actions (login required)

View Item View Item